Saint Nicolas

Den sjätte december har kommit och gått. För er i Sverige har inte verkligen hänt någonting, men här i Frankrike firar man ”Saint Nicolas” så jag tänkte skriva lite om det här.

Saint Nicolas levde någonstans runt 200-300 efter kristus. Han var en biskop i Myra (ligger i södra Turkiet) och en av de största helgon inom kristendomen. Hans festdag är den 6. december vilket är också varför man firar Nikolas/Nicolas namnsdag precis denna dag i Sverige. Saint Nicolas består utav många legender var den mest kända handlar om hur han räddade tre jungfruår från prostitution genom att tre kvällar i rad slänga in guldklumpar genom deras fönster så att de kunde finansera sina bröllop.

Efter denna legend gör man nu så att man ställer ut sina skor (helst ska de vara rena också) den femte för att sedan se de fyllda den sjätte då Saint Nicolas har kommit förbi. Denna tradition firas dock bara i den katolska, östortodoxa och orientalisk-ortodoxa kyrkan vilket är varför man inte firar den i Sverige så mycket.

Så, ja, jag fick vakna i tisdags med skor full av mandariner, choklad och ett par raggsockor (tack mamma). I skolan uppmärksammades det också. I matsalen fick vi en choklad-Saint Nicolas samt en mandarin som dessert.Processed with VSCO with hb2 preset

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s